• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Jan123456

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Ciacho

 

Hej. Mam na imię Janek. Jutro kończę piętnaście lat.Moją pasją jest pieczenie ciast. W moim blogu podam wam kilka przepisów na moje ulubione wypieki.

 

 

 

 
Szarlotka

 

 

szarlotka

Najlepsza szarlotka jak u mamy i babci. Delikatne, mięciutkie kruche ciasto i soczyste, orzeźwiające jabłka. Wyśmienite połączenie i rewelacyjny smak domowej szarlotki. Przygotowanie kruchego ciasta jest łatwe i szybkie, a nadzienie z jabłek powstaje błyskawicznie, wystarczy jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z cukrem wanilinowym i bułką tartą. Porcja na dużą blachę 25x36 cm. Szarlotka dobrze się kroi, jest podzielna i ładnie się prezentuje, dlatego idealnie sprawdzi się na rodzinnych przyjęciach. Zapraszam na przepyszną szarlotkę!

 

Przepis na szarlotkę

 

Z tego rewelacyjnego przepisu na szarlotkę korzystam zawsze wtedy, gdy potrzebuję upiec smaczne ciasto z jabłkami, które zawsze się sprawdza niezależnie od okazji. Jest to przepis na szarlotkę, która za każdym razem się udaje i każdemu smakuje. Przepis jest prosty i niezawodny.

 

Data dodania:
02.09.2008r.
Składniki:
CIASTO 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 2 całe jajka + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany
  NADZIENIE Z JABŁEK 2 kg jabłek 1 cukier wanilinowy 1 łyżka bułki tartej
  cukier puder do posypania szarlotki
Ciasto:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.
Nadzienie z jabłek:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem wanilinowym.
Ułożenie ciasta:
Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę 25x36 cm. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka gotowa.
 
Smacznego!
15 kwietnia 2021   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Janko19999 | Blogi