Królowa beza
Ulubione ciasto moich rodziców. Często gości na stołach z okazji róznych świąt i przyjęć . Beza Pavlova - pychotka.
Składniki
BEZA
6 białek
300 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
KREM
250 g sera mascarpone
1/2 szklanki śmietanki 30%, zimnej
1 łyżka cukru wanilinowego
2 łyżki drobnego cukru lub pudru
OWOCE
truskawki, maliny, borówki
opcjonalnie: gotowa polewa truskawkowa do dekoracji
Przygotowanie
BEZA
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno z małą szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać drobny cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie oraz długo ubijając po każdej dodanej porcji cukru.
Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez następne 3 minuty.
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubijać jeszcze przez minutę.
Wyłożyć na papier w kształcie koła o średnicy ok. 26 cm. Pionowo wygładzić łopatką boki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Piec przez 90 minut. Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 godz.).*
KREM
Ser mascarpone ubijać jednocześnie z zimną śmietanką, cukrem wanilinowym oraz drobnym cukrem przez ok. 1 minutę, do czasu aż masa zwiększy objętość i będzie sztywna.
Krem wyłożyć na bezę przed podaniem i posypać owocami. Można skropić gotową polewą truskawkową.
Wskazówki
*Beza podczas studzenia zapadnie się w środku tworząc miejsce na krem. Z zewnątrz będzie chrupiąca, w środku wilgotna, piankowa. Może też trochę popękać.
Aby zwiększyć stabilność kremu i wydłużyć jego świeżość, można dodać śmietan-fix.
Dodaj komentarz